HIGIENOS ĮGŪDŽIŲ KURSAI ŠIAULIUOSE

Privalomieji higienos įgūdžių mokymai

PRIVALOMOJO HIGIENOS ĮGŪDŽIŲ MOKYMO PROGRAMA

Patvirtinta Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2008 m. sausio 28 d. įsakymu Nr. V-69 (Žin., 2008, Nr. 14-490) pakeitimas: (Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2016 m. liepos 13 d. įsakymo Nr. V-932 redakcija) pakeitimas: (Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro įsakymas 2018 m. sausio 11 d. Nr. V-30

 

1.

HB

Privalomojo higienos įgūdžių mokymo bendroji programa

(007, 008, 009, 010, 011, 013, 016, 017, 018, 019, 021, 022, 023, 024) (temos turinys pritaikomas tiksliniam mokomų asmenų kontingentui pagal jų atliekamos veiklos specifiką ir darbo vietų ypatumus)

1. Asmens higienos, rankų plovimo svarba ir rankų plovimo taisyklės. Asmeninės saugos priemonės.

2. Užkrečiamųjų ligų sukėlėjų grupės, sukėlėjų savybės, dezinfekcija, sterilizacija.

3. Užkrečiamosios ligos, jų sukėlėjai, plitimo keliai.

4. Užkrečiamųjų ligų profilaktikos principai. Imunitetas. Skiepai.

2

2.

H1

 

Privalomojo higienos įgūdžių mokymo specialioji programa (007, 017)

 

1. Teisės aktai, reglamentuojantys vaikų socialinės globos organizavimo, vaikų ugdymo proceso bendruosius sveikatos saugos reikalavimus (temos turinys pritaikomas tiksliniam mokomų asmenų kontingentui pagal jų atliekamos veiklos specifiką ir darbo vietų ypatumus).

2. Teritorijos, patalpų, apšvietimo, šildymo, vėdinimo, oro kondicionavimo, vandens tiekimo ir nuotekų šalinimo reikalavimai.

3. Teritorijos, patalpų, įrenginių priežiūra.

4. Dienos režimo ir maitinimo organizavimas.

5. Ugdymo proceso higiena.

6. Vaikų sveikatos priežiūra  (užkrečiamųjų ligų profilaktika, skiepai).

6

3.

H2

 

Privalomojo higienos įgūdžių mokymo specialioji programa

(008)

1. Teisės aktai, reglamentuojantys suaugusių asmenų socialinės globos organizavimo bendruosius sveikatos saugos reikalavimus.

2. Teritorijos, patalpų įrengimo, apšvietimo, mikroklimato, triukšmo, vėdinimo, vandens tiekimo reikalavimai.

3. Patalpų, įrenginių, inventoriaus priežiūra.

4. Dezinfekcija, dezinsekcija, deratizacija.

5. Užkrečiamųjų ligų profilaktika, užkrečiamųjų ligų židinių privalomasis aplinkos kenksmingumo pašalinimas.

6. Maitinimo organizavimas.

7. Paslaugų gavėjų asmens higiena, aprūpinimas lovos skalbiniais, rankšluosčiais, drabužiais.

6

4.

H3

 

Privalomojo higienos įgūdžių mokymo specialioji programa

(009)

1. Teisės aktai, reglamentuojantys grožio paslaugų visuomenės sveikatos saugos reikalavimus.

2. Patalpų, naudojamo inventoriaus, įrangos ir jų priežiūros visuomenės sveikatos saugos reikalavimai.

3. Kosmetikos gaminių, dažų, papuošalų, naudojamų teikiant grožio paslaugas, reikalavimai.

4. Informacija apie riziką, susijusią su paslaugų teikimu, galimas komplikacijas, tolesnę pažeistų (sužalotų) kūno vietų priežiūrą, atvejai, kai paslauga (procedūra) negali būti teikiama paslaugos vartotojui.

5. Instrumentų (įrankių) priežiūros, valymo, dezinfekcijos, sterilizacijos reikalavimai.

6. Reikalavimai asmenims, teikiantiems grožio paslaugas, jų asmeninės apsaugos priemonės.

7. Užkrečiamųjų, odos ir alerginių ligų profilaktika.

6

5.

H4

Privalomojo higienos įgūdžių mokymo specialioji programa

(010)

1. Teisės aktai, reglamentuojantys soliariumo paslaugų visuomenės sveikatos saugos reikalavimus.

2. Soliariumo patalpų, įrangos ir jų priežiūros visuomenės sveikatos saugos reikalavimai.

3. Ultravioletinės spinduliuotės poveikis, odos tipai ir odos reakcija į ultravioletinius spindulius, deginimosi soliariume taisyklės, kontraindikacijos, nesaikingo deginimosi pasekmės. Piktybiniai odos susirgimai ir jų profilaktika.

4. Užkrečiamųjų ligų profilaktika.

6

6.

H5

 

Privalomojo higienos įgūdžių mokymo specialioji programa

(011)

1. Teisės aktai, reglamentuojantys bendruosius kūno kultūros ir sporto, sveikatingumo bei kitų poilsio ir pramogų paslaugų visuomenės sveikatos saugos reikalavimus.

2. Patalpų, skirtų kūno kultūros ir sporto, sveikatingumo procedūroms, poilsio bei pramogų paslaugoms teikti, reikalavimai. Baseinų ir pirčių reikalavimai.

3. Patalpų, sporto ir sveikatingumo įrangos bei inventoriaus priežiūra, valymas, dezinfekavimas.

4. Geriamojo vandens, vandens, naudojamo dušuose, pirtyse, baseinuose, vandens paruošimas ir kokybės reikalavimai.

5. Užkrečiamųjų ligų (odos, žarnyno ligų,  legioneliozės) profilaktika.

6. Reikalavimai asmenims, teikiantiems sporto, sveikatingumo ir kitas pramogų paslaugas.

6

7.

H6

 

Privalomojo higienos įgūdžių mokymo specialioji programa

(013)

1. Teisės aktai, reglamentuojantys apgyvendinimo paslaugų visuomenės sveikatos saugos reikalavimus.

2. Teritorijos, patalpų, įrengimo, inventoriaus visuomenės sveikatos saugos reikalavimai.

3. Patalpų, įrenginių, inventoriaus priežiūra.

4. Vandens tiekimas, geriamojo vandens kontrolė, legioneliozės profilaktika.

5. Vandens telkinių, baseinų, pirčių reikalavimai.

6. Atliekų tvarkymas, kenkėjų kontrolė.

7. Paslaugas teikiančių darbuotojų higienos reikalavimai.

8. Užkrečiamųjų ligų profilaktika (temos turinys pritaikomas tiksliniam mokomų asmenų kontingentui pagal jų atliekamos veiklos specifiką ir darbo vietų ypatumus).

6

8.

H7

 

Privalomojo higienos įgūdžių mokymo specialioji programa

(016) (temos turinys pritaikomas tiksliniam mokomų asmenų kontingentui pagal jų atliekamos veiklos specifiką ir darbo vietų ypatumus)

1. Teisės aktai, reglamentuojantys maisto higienos ir bendruosius keleivinio transporto visuomenės sveikatos saugos reikalavimus.

2. Mikroklimatinės patalpų sąlygos, vėdinimo, vandens, nuotekų tvarkymo, įrenginių ir įrankių, maisto gaminimo ir indų plovimo, gatavos produkcijos priėmimo, išdavimo ir laikymo geros higienos praktikos reikalavimai.

3. Atliekų surinkimas ir tvarkymas, valymas, plovimas, dezinfekavimas, buitinių parazitų kontrolė.

4. Darbuotojų asmens higiena.

5. Užkrečiamųjų ligų profilaktika.

6

9.

H8

 

Privalomojo higienos įgūdžių mokymo specialioji programa

(018)

1. Teisės aktai, reglamentuojantys teritorinių policijos įstaigų areštinių ir laisvės atėmimo vietų visuomenės sveikatos saugos reikalavimus.

2. Teritorinių policijos įstaigų areštinių ir laisvės atėmimo vietų įrengimo ir priežiūros visuomenės sveikatos saugos reikalavimai.

3. Teritorinėse policijos įstaigų areštinėse, laisvės atėmimo vietose laikomų asmenų mitybos ir asmens higienos reikalavimai.

4. Profesinės ekspozicijos krauju prevencijos pagrindai.

5. Lytiškai plintančių infekcijų, žmogaus imunodeficito viruso (ŽIV) plitimo, įgyto imunodeficito sindromo (AIDS), hepatitų B ir C profilaktika.

6

10.

H9

Privalomojo higienos įgūdžių mokymo specialioji programa

(019)

 

1. Teisės aktai, reglamentuojantys bendruosius geriamojo vandens tiekimo visuomenės sveikatos saugos reikalavimus. Vandenviečių apsaugos zonos ir jose taikomi ūkinės veiklos apribojimai.

2. Geriamojo vandens saugos ir kokybės reikalavimai.

3. Natūralaus mineralinio vandens ir šaltinio vandens saugos ir kokybės reikalavimai.

4. Per geriamąjį vandenį plintančių užkrečiamųjų ligų, legioneliozės profilaktika.

5. Statinių ir įrenginių, skirtų geriamajam vandeniui išgauti, ruošti, tiekti, saugoti, fasuoti, priežiūra, valymas, dezinfekcija.

5

11.

H10

Privalomojo higienos įgūdžių mokymo specialioji programa

(020) (temos turinys pritaikomas tiksliniam mokomų asmenų kontingentui pagal jų atliekamos veiklos specifiką ir darbo vietų ypatumus)

1. Maisto saugos principai ir maisto saugą reglamentuojantys teisės aktai.

2. Maisto tvarkymo subjektų higienos reikalavimai (asmens higiena, maisto tvarkymo higiena, kryžminės taršos prevencija, patalpos, įranga, transportas, valymas, kenkėjų ir parazitų kontrolė, nesaugaus maisto atšaukimas iš rinkos).

3. Maisto ir ne maisto atliekų tvarkymas.

4. Fasuotų ir nefasuotų maisto produktų ženklinimas, sveikumo ir maistingumo teiginiai, informacijos apie maisto alergenus pateikimas ir maisto alergijų profilaktika.

5. Lėtinių neinfekcinių ligų, susijusių su maistu ir mityba, prevencija. Riebalų, cukraus ir druskos kiekio mažinimo svarba, maisto produktų ženklinimo „Rakto skylutės“ simboliu esmė.

6. Maisto tvarkymo subjektų savikontrolė, Rizikos veiksnių analizės ir svarbiųjų valdymo taškų (RVASVT) sistemos bei geros higienos praktikos (GHP) taisyklių taikymas.

7. Per maistą plintančios užkrečiamosios ligos, jų prevencija.

10

12.

H11

 

Privalomojo higienos įgūdžių mokymo specialioji programa

(021)

1. Aplinkos (patalpų, daiktų, įrenginių) priežiūra, valymo būdai ir technologijos (valymas, valiklių, dezinfekantų, kitų biocidų naudojimas, patalpų vėdinimas, kenkėjų kontrolė).

2. Užkrečiamųjų ligų profilaktika, skiepai (temos turinys pritaikomas tiksliniam mokomų asmenų kontingentui pagal jų atliekamos veiklos specifiką ir darbo vietų ypatumus).

3. Alerginių, profesinių ir kitų ligų profilaktinės priemonės, asmeninių apsaugos priemonių naudojimo (dėvėjimo) reikšmė rankų, kvėpavimo takų, akių apsaugai.

6

13.

H12

 

Privalomojo higienos įgūdžių mokymo specialioji programa

(022)

1. Teisės aktai, reglamentuojantys skalbyklų paslaugų visuomenės sveikatos saugos reikalavimus.

2. Bendrieji skalbyklų įrengimo ir priežiūros reikalavimai. Patalpų, įrenginių, inventoriaus priežiūra.

3. Skalbyklų specialieji reikalavimai (temos turinys pritaikomas tiksliniam mokomų asmenų kontingentui pagal jų atliekamos veiklos specifiką ir darbo vietų ypatumus):

3.1. Skalbyklų, kuriose neskalbiami sveikatos priežiūros įstaigų skalbiniai, specialieji reikalavimai.

3.2. Sveikatos priežiūros įstaigų skalbinius skalbiančių skalbyklų specialieji reikalavimai.

3.3. Reikalavimai savitarnos skalbykloms.

4. Technologinio proceso (nešvarių skalbinių priėmimas, švarių ir nešvarių skalbinių laikymas, skalbimas, džiovinimas, lyginimas, pakavimas, švarių skalbinių išdavimas) visuomenės sveikatos saugos reikalavimai.

5. Skalbimo būdai ir technologijos, skalbimo ir dezinfekcijos priemonių reikalavimai, jų galimas poveikis sveikatai.

6. Skalbinių surinkimo, rūšiavimo, laikymo ir gabenimo į skalbyklą visuomenės sveikatos saugos reikalavimai.

7. Reikalavimai skalbyklų darbuotojams. Asmeninės apsaugos priemonės, jų reikšmė profesinių ir kitų ligų profilaktikai.

6

14.

H13

 

Privalomojo higienos įgūdžių mokymo specialioji programa

(023)

1. Sveikatos priežiūros įstaigose susidarančių medicininių atliekų grupės ir jų ypatumai.

2. Sveikatos priežiūros įstaigose susidarančių medicininių atliekų rūšiavimo jų susidarymo vietoje, surinkimo, pakavimo, ženklinimo, pradinio apdorojimo ir laikino laikymo esminiai reikalavimai.

3. Per kraują ir kitus kūno skysčius plintančios infekcijos (hepatitas B, hepatitas C, ŽIV ir kt.), profesinės ekspozicijos prevencija (imunoprofilaktika, priemonės įvykus ekspozicijos incidentui).

4. Kolektyvinės ir asmeninės apsaugos priemonės, saugaus darbo įgūdžių formavimas.

5. ŽIV plitimo profilaktika.

6

15.

H14

Privalomojo higienos įgūdžių mokymo specialioji programa

(024)

1. Laidojimo patalpų vėdinimo, apšvietimo, vandentiekio ir kanalizacijos, valymo ir dezinfekcijos higienos reikalavimai.

2. Per kraują, žarnyną, odą, kvėpavimo takus plintančių infekcijų profilaktika.

3. Darbuotojų asmens higienos ir saugaus darbo įgūdžių formavimas, asmeninės apsaugos priemonės.

4. Medicininių atliekų tvarkymo principai, atliekų surinkimas, rūšiavimas, pakavimas, ženklinimas, saugojimas, kenksmingumo pašalinimas.

6

16.

H15

Privalomojo higienos įgūdžių mokymo specialioji programa (temos turinys pritaikomas tiksliniam mokomų asmenų kontingentui pagal nuodingųjų medžiagų rūšis ir jų veiklos bei darbo vietų ypatumus)

1. Nuodingųjų medžiagų grupės, jų savybės, poveikis, priklausomai nuo jų rūšies, fizinių ir cheminių savybių, patekimo, kaupimosi, išsiskyrimo iš organizmo būdų. Bendrosios žinios apie nuodingųjų medžiagų toksiškumą, poveikį žmogaus sveikatai ir aplinkai.

2. Ūmaus ir lėtinio apsinuodijimo nuodingosiomis medžiagomis požymiai. Profesinės rizikos veiksniai, jų poveikis žmogaus sveikatai,  medicinos pagalbos organizavimas. Profilaktinių sveikatos tikrinimų reikšmė lėtinių apsinuodijimų ir profesinių ligų profilaktikai.

3. Saugaus darbo su nuodingosiomis medžiagomis įgūdžių formavimas. Inžinerinės, techninės, technologinės priemonės, saugančios nuo apsinuodijimo nuodingosiomis medžiagomis bei jų patekimo į aplinką rizikos.

6

17.

HBB

Privalomojo higienos įgūdžių mokymo bendroji programa

(020) (temos turinys pritaikomas tiksliniam mokomų asmenų kontingentui pagal jų atliekamos veiklos specifiką ir darbo vietų ypatumus)

1. Maisto tvarkymo subjektų ir asmenų, tvarkančių maistą, higienos reikalavimai.

2. Bendroji informacija apie maisto tvarkymo subjektų savikontrolę, Rizikos veiksnių analizę ir svarbiųjų valdymo taškų (RVASVT) sistemos bei geros higienos praktikos (GHP) taisyklių taikymą.

3. Bendroji informacija apie maisto produktų ženklinimą ir maisto alergijų profilaktiką.

4. Per maistą plintančių užkrečiamųjų ligų profilaktika.

5. Lėtinių neinfekcinių ligų, susijusių su maistu ir mityba, prevencija. Riebalų, cukraus ir druskos kiekio mažinimo maiste svarba, ženklinimo „Rakto skylutės“ simboliu esmė.

2